Na co zwrócić uwagę przy zakupie grilla. Poradnik
Wybór odpowiedniego grilla nie zawsze należy do najłatwiejszych zadań. Pierwszym pytaniem jakie powinniśmy sobie zadać przed zakupem grilla powinno dotyczyć częstotliwości przyrządzania posiłków za jego pomocą oraz liczby osób, dla których będą one przygotowywane. To jedynie dwie z wielu kwestii, o których należy pamiętać podczas dokonywania zakupu, ponieważ jest to inwestycja na wiele lat. O czym jeszcze musimy pamiętać? Na co zwrócić uwagę? Oto kilka cennych wskazówek.
Rodzaj grilla
Aktualnie na rynku dostępne są 3 typy grillów, są to:
-
grille węglowe – to klasyczne modele, znane każdemu miłośnikowi grillowania na świeżym powietrzu. Do uruchomienia takiego modelu niezbędny jest węgiel, rozpałka oraz źródło ognia;
-
grille elektryczne – to bardzo praktyczne rozwiązania, które pozwala na grillowanie nawet w domu. Modele te zasilane są całkowicie na prąd co z jednej strony stanowi ułatwienie, ale dla podróżników może okazać się wadą;
-
grille gazowe – ta grupa grillów cieszy się coraz większą popularnością, a wszystko za sprawą łatwości użytkowania, brak ograniczeń w postaci utrudnionego dostępu do prądu i braku bałaganu podczas czyszczenia. Do zasilenia grilla gazowego konieczne jest zaopatrzenie się w butlę lub kartusz.
Gabaryty
Jedną z pierwszych kwestii, na którą powinniśmy zwrócić uwagę podczas dokonywania zakupu grilla, są jego wymiary i przestrzeń jaką jesteśmy w stanie dla niego wygospodarować. Zadanie to będą mieli ułatwione szczęśliwi posiadacze dużych ogrodów, których nie ogranicza mała przestrzeń. Wraz ze zwiększaniem się ogólnych wymiarów grilla, zwiększa się także powierzchnia grillowania. Należy pamiętać, że im jest ona większa, tym będziemy w stanie przyrządzić większą ilość porcji. Grill o powierzchni około 1000-1200 cm² sprawdzi się doskonale podczas gotowania dla rodziny. Natomiast jeżeli będziemy chcieli przyrządzać posiłki dla znacznie większego grona to powinniśmy zdecydować się na model o powierzchni grillowej zbliżonej do 2000 (i więcej) cm².
Kształt
Jeżeli chodzi o grille węglowe, to każdy z pewnością kojarzy z okrągłą misą na węgiel oraz rusztem i trójnożną konstrukcją. Z takimi modelami faktycznie można spotkać się najczęściej; czasami do tego zestawu dochodzi również z kopułowa pokrywa. Do atutów takich grilli węglowych zaliczyć można łatwość przechowywania i transportu, na co wpływają przede wszystkim kompaktowe wymiary, ale również niska waga. Konstrukcja ta jest też często stosowana przez producentów grilli gazowych. Doskonałym przykładem są grille gazowe Campingaz, które łączą w sobie cechy modeli zasilanych węglem z nowoczesnymi rozwiązaniami. Jednak na budowę większości z nich składa się komora z rusztem i palnikami, zamykana szczelną pokrywą, oraz wózek ze schowkami, na którym jest ona osadzona.
Liczba palników
Jeżeli zdecydujemy się na grill gazowy, to powinniśmy pamiętać o tym, że każdy model ma inną liczbę palników. Odpowiada ona za czas w jakim rozgrzewa się powierzchnia grillowa oraz za temperatury jakie jest ona w stanie osiągnąć. Oczywiście, im więcej palników tym lepiej, bowiem przygotowywanie posiłków będzie możliwe w kilkanaście sekund od momentu włączenia grilla. Przekłada się to również na walory smakowe przyrządzanych potraw.
Technologie
Pionierem w tej kategorii niewątpliwie jest Campingaz – marka, która za cel obrała sobie ułatwienie i unowocześnienie procesu grillowania. Na nowy sezon został przygotowany szeroki wachlarz udoskonaleń, które skupiają się na dwóch głównych zagadnieniach:
➤ ułatwienie czyszczenia;
➤ zwiększenie wydajności palników.
Pierwszą kwestię rozwiązano za pomocą systemu InstaClean Aqua. Na jego budowę składają się specjalne tace ociekowe, które należy wypełnić wodą. W czasie przyrządzania posiłków wyciekające tłuszcze będą skraplać się do niej, a po zakończeniu grillowania wystarczy wyciągnąć korek i za jego pomocą wylać zawartość tacy. Obecność tego rozwiązania wpływa również bardzo korzystnie na smak i strukturę przyrządzanych dań – dotyczy to w szczególności mięsa. Woda znajdująca się na tacy jest stale podgrzewana do 60°C, a wydostająca się gwarantuje, że mięso nie zostanie wysuszone, pozostanie soczyste i jednocześnie chrupiące.
Drugą kwestię usprawniono za sprawą wymiany tubowych palników na technologię Blue Flame. Dzięki jej obecności możliwe jest osiąganie bardzo wysokich temperatury w niezwykle krótkim czasie. Ponadto, sam użytkownik zyskuje pełną kontrolę nad całym procesem grillownia, które staje się jeszcze dokładniejsze dzięki równomiernie rozprowadzanemu ciepłu.
Dodatkowe akcesoria
Czym byłoby grillowanie bez akcesoriów temu dedykowanych? Szpatułka, widelec i szczypce to standardowy element wyposażenia. Oprócz nich, na rynku dostępnych jest wiele innych wartościowych akcesoriów, które sprawiają, że grillowanie odbywa się na jeszcze wyższym poziomie. I tak na przykład, w ofercie Campingaz mamy kolekcję Culinary Modular, w skład której, oprócz wymienionych wyżej elementów, wchodzą także specjalne naczynia. Jest to między innymi wok – sprawdzający się perfekcyjnie podczas przyrządzania orientalnych potraw oraz specjalna patelnia do paelli. Ponadto, grill gazowy, za sprawą rusztu elektrycznego, może przemienić się w miejsce do przyrządzania aromatycznego kurczaka. Bardzo ważne są również akcesoria przeznaczone do stosowania po zakończeniu grillowania – szczotka do zeskrobywania zabrudzeń i pokrowiec chroniący przed warunkami zewnętrznymi.
Monika z campingshop.pl
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.