Dla kogo żywność liofilizowana?
Żywność liofilizowana to proces produkcyjny, który polega na zamrażaniu i odparowywaniu wody z produktów spożywczych. Dzięki tej technologii można zachować wszystkie wartości odżywcze i smakowe, jednocześnie przedłużając trwałość produktu. Żywność liofilizowana jest doskonałym rozwiązaniem dla osób prowadzących aktywny tryb życia, turystów, żeglarzy, wspinaczy czy podróżników, którzy potrzebują lekkich i łatwych do przechowywania posiłków na dłuższe okresy czasu.
Produkty liofilizowane zachowują swoją naturalną strukturę, co sprawia, że mają one przyjemną konsystencję i smak. Są lżejsze niż tradycyjna żywność, co ulatwia jej przewożenie w trudno dostępne miejsca. Ponadto, żywność liofilizowana nie wymaga chłodzenia, co sprawia, że jest wygodna w użyciu i nie wymaga specjalnych warunków przechowywania.
Żywność liofilizowana dostępna jest w szerokim wyborze, obejmującym różne rodzaje posiłków takich jak dania główne, zupy, owoce, warzywa, a nawet desery. Dla osób dbających o zdrową dietę, istnieje również możliwość zakupu produktów liofilizowanych w wersji bezglutenowej czy wegetariańskiej. Żywność liofilizowana to wygodne i praktyczne rozwiązanie dla wszystkich, którzy szukają smacznych, odżywczych i łatwych w przygotowaniu posiłków w każdych warunkach.
Podczas wycieczek, w szczególności pieszych i rowerowych, liczy się każdy gram jaki wkłada się do plecaka. Żywność liofilizowana to idealny wybór dla osób chcących zminimalizować ciężar ekwipunku do minimum. Jedzenie w podróży może wydawać się problematyczne, ale to tylko pozory. Odpowiedzią na tę kwestię jest żywność liofilizowana, która jest doskonałym rozwiązaniem na piesze i rowerowe wycieczki. Jedzenie liofilizowane jest lekkie i zajmuje niewiele miejsca, a dodatkowo jest łatwe w przechowywaniu, dzięki sypkiej formie w solidnym opakowaniu.
Historia żywności liofilizowanej
Po raz pierwszy technologię liofilizacji zastosowano w czasie II wojny światowej na medyczne potrzeby wojska. Dopiero w latach 60. zastosowano ją do produkcji żywności dla astronautów. Z biegiem lat proces liofilizacji stawał się coraz tańszy, co bezpośrednio przełożyło się na wzrost popularności jaką w szybkim czasie zyskała żywność liofilizowana. Wkrótce technologia została wprowadzona na rynek komercyjny, dzięki czemu obecnie niemal każdy turysta może cieszyć się pysznym posiłkiem w podróży.
Jak powstaje żywność liofilizowana?
Żywność liofilizowana, najogólniej mówiąc, pozyskiwana jest poprzez poddanie żywności procesowi liofilizacji. Co jednak kryje się za tymi słowami? Aby uzyskać taki produkt, preparat musi zostać najpierw zamrożony. Następnie zostaje on wprowadzony do próżni, w której – przy zastosowaniu odpowiednio niskiej temperatury i ciśnienia – odparowuje się niemal całą wodę zawartą w danej żywności. W skutek liofilizacji powstają posiłki liofilizowane, które są pełnowartościowe zarówno jeśli chodzi o smak jak i o składniki odżywcze. To nie jest żywność w proszku, ale prawdziwy obiad czy owsianka, które zostały pozbawione wody, a dzięki czemu uzyskały swoje niezwykłe właściwości, cenione przez turystów na całym świecie.
Żywność liofilizowana czyli jaka?
Dania liofilizowane są niezwykle lekkie i zajmują bardzo mało miejsca w plecaku. Mają również bardzo długą datę przydatności do spożycia, sięgającą nawet trzech lat. Aby je przygotować wystarczy zalać gorącą lub zimną wodą i poczekać kilka minut aż ją wchłoną. Otrzymujemy wtedy posiłek wyglądający i smakujący tak, jakby został przygotowany w domu chwilę wcześniej. Co najważniejsze, liofilizaty są naprawdę smaczne i pełnowartościowe pod względem składników odżywczych. W minimalistycznej wersji do przygotowania posiłku wystarczy woda z butelki lub strumienia i łyżka. Jednak przyjemniej zjeść na szlaku ciepły posiłek, więc zachęcamy, aby na wycieczkę zabierać również mały palnik turystyczny i menażkę do zagotowania wody.
Dla kogo żywność liofilizowana?
Podróżując po świecie warto poznawać i próbować regionalną kuchnię, jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Wysoko w górach, czy na bezdrożach, z dala od cywilizacji i restauracji, nie mamy możliwości wypróbować lokalnych specjałów. Zdarza się również, że ceny jedzenia w miejscach, do których podróżujemy są tak wysokie, że stołowanie się w lokalnych restauracjach, zdecydowanie zwiększyłoby koszty całego wyjazdu. Wybierając jedzenie w góry warto zdecydować się na jedzenie liofilizowane, które z łatwością zapakujemy i przygotujemy na górskim szlaku i które będzie stanowić pożywny posiłek podczas wzmożonej aktywności fizycznej. Wybierając się na trekking zastanawiamy się jakie jedzenie survivalowe wybrać. Odpowiednia będzie tu żywność LYOfood czy posiłki Trek'n Eat. Dania tych dwóch marek różnią się między sobą różnorodnością smaków oraz sposobem ich przygotowania. Dania LYOfood są najpierw przygotowywane w całości i następnie poddawane procesowi liofilizacji. Natomiast Trek'n Eat najpierw przygotowuje liofilizowane składniki poszczególnych dań, a następnie je miesza. Jedna i druga marka przygotowuje przepyszne jedzenie na trekking, także wybór należy tylko i wyłącznie do nas.
Nasza oferta
W naszym sklepie mamy duży asortyment liofilizatów. Osoby, które lubią owoce liofilizowane mają z czego wybierać: truskawki lub maliny liofilizowane będą świetną przekąską na szlaku, a banan liofilizowany doda energii. Aby zdobyć energię na cały aktywny dzień, polecamy owsiankę liofilizowaną kokosową z jagodami, figami i nasionami chia od LyoFood. Ultralekkie, podwójne opakowanie jest bardzo funkcjonalne: pierwsze umożliwia zachowanie jak najmniejszej wagi i wymiarów, a drugie pozwala na przygotowanie posiłku bezpośrednio w opakowaniu. Jest to produkt naturalny, bez konserwantów ani barwników. W naszej ofercie znalazły się również posiłki odpowiednie dla wegetarian i wegan.
Najczęściej zadawane pytania
Czym jest żywność liofilizowana?
Żywność liofilizowana to żywność, która została poddana procesowi liofilizacji. Proces ten polega na zamrożeniu żywności w bardzo niskiej temperaturze, a następnie usunięciu wody z produktu w procesie sublimacji. Dzięki temu zachowuje ona większość wartości odżywczych i smaków, przy jednoczesnym zmniejszeniu wagi i objętości.
Jak przebiega proces liofilizacji?
Proces liofilizacji składa się z trzech głównych faz: zamrażania, sublimacji i kondensowania. Najpierw żywność jest zamrażana w bardzo niskiej temperaturze, a następnie poddawana obniżeniu ciśnienia, co prowadzi do sublimacji – przemiany lodu bezpośrednio w parę wodną. Ostatecznie para ta jest skraplana i usunięta, pozostawiając liofilizowany produkt.
Jakie są zalety jedzenia liofilizowanego?
Liofilizowane jedzenie ma wiele zalet. Po pierwsze, jest lekkie i małe, co ułatwia jego przechowywanie i transport, szczególnie podczas podróży lub wędrówek. Po drugie, zachowuje większość wartości odżywczych, smaków i tekstur, dzięki czemu daje uczucie pełnowartościowego posiłku. Ponadto, liofilizowane jedzenie ma dłuższy termin przydatności do spożycia niż tradycyjne produkty.