Przydatne akcesoria do grillowania. Lista niezbędników
Żaden sezon nie może się obyć bez pysznego posiłku przyrządzonego na świeżym powietrzu. Grill turystyczny to nieodzowny element biesiadowania wiosną i latem przy wspólnym stole z rodziną lub w gronie znajomych.
Charakterystyczny smak żywności przyrządzanej w taki sposób posiada wielu miłośników, który nie wyobrażają sobie weekendu bez posiłku przygotowanego na grillu. Każdy miłośnik takiej formy spędzania wolnego czasu, powinien zaopatrzyć się w akcesoria, które pozwolą mu rozwinąć umiejętności i poszerzyć wiedzę o nowe doświadczenia kulinarne. Oto akcesoria, które warto mieć zawsze pod ręką podczas grillowania
Podstawowe akcesoria
Jednym z podstawowych akcesoriów, w które powinien zaopatrzyć się każdy szczęśliwy posiadacz grilla gazowego, są specjalne szczypce. Najlepsze modele wykonywane są z wytrzymałych materiałów, odpornych na działania różnych czynników (szczególnie ciepła) i posiadających gładką powierzchnię, którą można wyczyścić bez większych problemów. Grill turystyczny wymaga od nas posługiwania się narzędziami, które zagwarantują nam bezpieczeństwo, a dzięki szczypcom lub specjalnym szpikulcom zyskamy lepszą kontrolę podczas przyrządzania posiłku. Obracanie poszczególnych porcji mięsa czy warzyw nie będzie się już wiązało z ryzykiem poparzenia lub upuszczenia jej.
Ruszt do grillowania
Następnym akcesorium, w które warto wyposażyć turystyczny grill gazowy, jest ruszt do grillowania. Sprawdza się on najlepiej podczas przyrządzania ryb, które ze względu na delikatną strukturę wymagają szczególnej ostrożności. Przywarcie nawet niewielkiego kawałka mogłoby się skończyć rozpadnięciem się całej sztuki, a to z kolei pokrzyżowałoby nasze plany co do spożycia wykwintnego posiłku na świeżym powietrzu. Ruszt doskonale sprawdza się także w przypadku delikatnych kawałków mięsa drobiowego. Największym atutem takiego rozwiązania jest gwarancja równomiernego pieczenia – każdy z kawałków otrzymuje podobną dawkę ciepła, obracanie ich odbywa się w tym samym czasie, bez ryzyka poparzenia i tego, że jakakolwiek porcja spadnie na węgiel lub palniki (w przypadku grilli gazowych). Dodatkowo, marka Campingaz, w swojej ofercie posiada specjalny ruszt elektryczny, na którym można przyrządzać przepyszny drób.
Stojak do pieczenia drobiu
Jednym z ciekawszych urozmaiceń tradycyjnego grillowania będzie specjalny stojak do pieczenia drobiu. Co daje takie rozwiązanie? Tuba, która składa się na budowę stojaka, transportuje ciepło do wnętrza drobiowej tuszki. Tym samym, mięso ogrzewane jest równomiernie, a my nie musimy się martwić o niedopieczone niektórych części. Co więcej, dzięki pionowej pozycji, cała powierzchnia kurczaka lub kaczki (zależnie od wybranej przez nas opcji), opiekana jest w tym samym momencie. W ten sposób powstaje złocista skórka, która nadaje mięsu wyjątkowy smak. Ponadto, za sprawą rynienki znajdującej się u podstawy stojaka, wytapiający się tłuszcz nie będzie przywierać do grilla, a my będziemy mogli cieszyć się delikatnym i niskokalorycznym posiłkiem. Z pomocą tego rozwiązania nasz turystyczny grill gazowy błyskawicznie przemieni się w wydajny piekarnik.
Kamień do pizzy
Mięso i warzywa na grillu nikogo nie dziwią. Jednak co jeśli istnieje możliwość przyrządzenia na grillu również pizzy? Będzie to możliwe za sprawą specjalnego kamienia do pizzy, który pozwoli nam na przygotowanie ulubionej pizzy niczym zawodowy pizzerman. Wysokiej jakości grill gazowy zaopatrzony w pokrywę, pomocą kamienia do pizzy przemieni się we włoski piec. Ceramiczna powierzchnia bardzo szybko się rozgrzewa – wystarczy 10 minut. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wystarczy posypać ją mąką, a następnie nałożyć przygotowaną pizzę i poczekać kilka kolejnych minut. Wnętrze grilla gazowego idealnie nadaje się do wypiekania także innego pieczywa.
Czyszczenie grilla
Po zakończonym posiłku zwykle zostaje niemały bałagan, który należy posprzątać. Oczywiście podczas sprzątania grill gazowy nie może zostać pominięty, nawet jeżeli jego czyszczenie wydaje się zbędne. Odpowiednia pielęgnacja takiego sprzętu sprawi, że będziemy mogli się nim cieszyć przez o wiele dłuższy czas. Kumulujące się zwęglone zabrudzenia z każdym kolejnym użyciem grilla stają się coraz trudniejsze do usunięcia, do tego stopnia, że w końcu jesteśmy zmuszeni do poświęcenia mu nawet kilkunastu godzin. Do czyszczenia z pewnością przydadzą się odpowiednie narzędzia, np. szczotka wyposażona w ostre włosie, które poradzi sobie z każdym zabrudzeniem. Z kolei do najtrudniejszych zabrudzeń takich, jak na przykład zwęglony tłuszcz, przyda się specjalna blaszka przeznaczona do zeskrobywania nawarstwień. Producenci wychodzą użytkownikom naprzeciw i tworzą akcesoria przeznaczone do czyszczenia grilla, które łaczą w sobie oba wyżej wymienione narzędzia. Jednym z przykładów marek działających w taki sposób jest producent grilli gazowych Campingaz.
Jak uniknąć trudnych do usunięcia zabrudzeń?
Takie zabrudzenia powstają najczęściej przez zaniedbanie. Turystyczny grill gazowy wymaga regularnego czyszczenia i ograniczenia przywierania żywności do minimum. Zabezpieczenie rusztu już na etapie grillowania, sprawi że już nigdy więcej nie będziemy borykać się ze zwęglonymi zabrudzeniami, których usunięcie zajmie nam cały dzień. Aby zminimalizować powstawanie zabrudzeń warto zaopatrywać się np. w jednorazowe blaszki wykonane z grubej folii aluminiowej. Dzięki takim rozwiązaniom nasze dania pozostaną soczyste i pełne aromatu, a my unikniemy problematycznych zabrudzeń. Jeżeli jednak uwielbiamy mocno przypieczone jedzenie, to możemy zastosować trik polegający na dokładnym natarciu rusztu olejem. W ten sposób ograniczymy przywieranie grillowanych posiłków, niestety nie jest to rozwiązanie kompleksowe – wytapiający się tłuszcz nadal będzie spadać na źródło płomienia. W tym wypadku musimy się zaopatrzyć w środki chemiczne przeznaczone do czyszczenia grilla.
Monika z campingshop.pl
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.