Jak przygotować żywność liofilizowaną?
Żywność poddana procesowi liofilizacji to pełnowartościowa oraz lekka alternatywa dla posiłków zabieranych w termosy oraz lunchboxy. Bezproblemowy transport w podróży, minimalizacja zabieranych naczyń i szeroki wybór smaków to główne powody wybrania tego typu posiłków przez turystów, żołnierzy i sportowców. Zastanawiasz się, jak przygotować żywność liofilizowaną? Jest to bardzo proste!
Pomimo szerokiej oferty produktów liofilizowanych, ich przygotowanie odbywa się na podobnej zasadzie. Wystarczy zaopatrzyć się w danie, ciepłą wodę oraz łyżkę lub widelec (nie potrzebujesz miski/garnka - wszystko wykonasz w torebce z liofilizatem). Wodę można zagotować dzięki turystycznej kuchence w plenerze lub podgrzać ją wcześniej i umieścić w termosie. Następny krok to rozerwanie torebki z liofilizatem i usunięcie pochłaniacza wilgoci znajdującego się w jej wnętrzu (dodatkowo chroni on żywność przed zepsuciem). Gdy woda będzie gotowa, zalewamy danie w torebce (do miejsca wyznaczonego przez producenta lub ilością wody podaną na opakowaniu) oraz dobrze mieszamy. Warto zwrócić uwagę, aby każdy kawałek żywności został połączony z wodą. Zminimalizuje to szanse na suche części posiłku. Następnie zamykamy szczelnie torebkę z posiłkiem i czekamy kilka minut. Po tym czasie mieszamy danie jeszcze raz, łapiemy widelec lub łyżkę i zajadamy ze smakiem!
W ofercie sklepu Campingshop dostępna jest szeroka gama produktów liofilizowanych - zupy, makarony, dania mięsne, dania warzywne, a także desery i owsianki. Każdy znajdzie coś dla siebie!
Marta z campingshop.pl
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.