Jak dobrze rozpalić grilla?
Aby rozpalić grilla węglowego należy najpierw wyczyścić ruszt i dno grilla z pozostałości po poprzednim grillowaniu. Następnie na dnie ustawiamy niewielki stożek z węgla lub brykietu drzewnego. Pod stożkiem układamy podpałkę w kostkach lub polewamy stożek podpałką w płynie. Następnie podpalamy rozpałkę lub polane brykiety / węgiel. Gdy pojawi się wysoki ogień nie należy go gasić, ale poczekać, aż się wypali. Gdy węgiel osiągnie odpowiednio wysoką temperaturę, na jego powierzchni pojawi się charakterysty biały nalot. Wtedy należy rozgarnąć węgiel po całej powierzchni grilla i można rozpocząć grillowanie.
Aby rozpalić grilla gazowego należy najpierw sprawdzić czy ruszt oraz pojemnik do ociekającego tłuszczu są czyste. Jeśli grill jest gotowy do odpalenia, przekręcamy pokrętło do regulacji przepływu gazu i używamy zapałek lub wbudowanego iskrownika. Grille marki Campingaz najczęściej posiadają wygodną zapalarką Piezo, dzięki której wystarczy wcisnąć i przekręcić pokrętło, aby szybko rozpalić grilla. Następnie zamykamy pokrywę i w kilka minut grill osiąga wysoką temperaturę (około 200 stopni), odpowiednią do grillowania. Temperaturę można sprawdzać na wbudowanym w pokrywę termometrze.
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.