Czyszczenie grilla gazowego. O tym musisz pamiętać
Czyszczenie grilla gazowego to doświadczenie, które znacząco różni się od czyszczenia tradycyjnego grilla węglowego. Przede wszystkim nie musimy się już martwić o brudzący brykiet, który zarówno podczas nasypywania, jak i próby usunięcia rozsypuje się. Trudności w grillu węglowym napotkamy także trudności związane z pylącą sadzą. Natomiast w grillu gazowym wszystkie te niedogodności zostały wyeliminowany.
Dlaczego to takie ważne?
W przypadku grilli gazowych, wielokrotnie sprawę ułatwia sama ich budowa oraz zastosowane rozwiązania konstrukcyjne. Nie ulega też wątpliwości, że ilość zbierającego się podczas grillowania burdu, będzie o wiele mniejsza niż w przypadku modeli węglowych. Pomimo tak wielu udogodnień, o czyszczeniu nie można nigdy zapominac. Grill gazowy powinien być czyszczony każdorazowo po zakończeniu grillowania. Dzięki temu resztki jedzenia, które przywarły do rusztu, nie będą się kumulowały i zasychały, skutkiem czego mogłyby stać się bardzo trudne do wyczyszczenia. O czystość rusztu warto zadbać już na etapie przyrządzania posiłku, przyrządzając go (o ile to możliwe) na tackach aluminiowych. Jeżeli jednak zależy nam na pełnym doświadczeniu przygotowywania dań na ruszcie, to będziemy musieli uzbroić się w środki czystości oraz akcesoria do czyszczenia grilla.
Czyszczenie komory grillowej
Bardzo popularnym rozwiązaniem jest poddanie zabrudzeń całkowitemu zwęgleniu. Na czym polega ten proces? Po zakończeniu grillowania, palniki należy włączyć ponownie i doprowadzić do pełnego spalenia pozostałości tłuszczu. W ten sposób wszystkie cząsteczki osiadłe na ruszcie i aromatyzera ulegają zwęgleniu, a tym samym skruszeniu. Następnym krokiem jest wyłączenie palników i odczakanie aż cały grill ostygnie. Po tym czasie należy, za pomocą specjalnej szczotki z metalowym włosiem (najlepiej stalowym), zetrzeć zabrudzenia znajdujące się na ruszcie. Następnie, aby sięgnąć do aromatyzerów, należy należy zdemontować ruszt. W ich przypadku, najlepiej sprawdzi się szpachelka, ale można również zastosować szczotkę. Podczas czyszczenia nie można zapominac o najniższej warstwie znajdującej się pod aromatyzerami, gdzie kumuluje się cały popiół. Tu także warto zastosować szpachelkę i szczotkę, a następnie zamieść wszystko za pomocą miotełki i szufelki. Jednak uprzątnięcie zabrudzeń będzie najbardziej skuteczne przy zastosowaniu odkurzacza.
Czyszczenie pozostałych elementów
Na proces czyszczenia grilla gazowego składa się również opróżnienie pojemnika na ściekający z rusztu tłuszcz. Pozostawiony uległby przyschnięciu i tym samym wniknięciu w strukturę blachy, co po dłuższym okresie mogłoby okazać się niezwykle trudne do usunięcia. Aby opróżnić i umyć pojemnik można go najpierw wypełnić wodą z płynem do naczyń, który po około pół godzinie można usunąć, a następnie dokładnie wyczyścić. Producenci, za punkt honoru obrali sobie jak najlepsze usprawnienie czyszczenia tego elementu. W tej kwestii innowatorem okazała się marka Campingaz, która opracowała autorski system Insta Clean Aqua. Jego budowa i działanie są bardzo proste – do specjalnych tac, przed rozpoczęciem grillowania, należy wlać wodę, do której będą ściekać płyny wydzielane przez żywność w czasie przygotowywania posiłków. Dzięki takiemu rozwiązaniu, nic nie będzie przywierać do blachy, a dodatkowo, dzięki parującej parze, przyrządzone mięso pozostanie soczyste i chrupiące. Grille gazowe Campingaz, to modele dla osób, które pragną wejść na jeszcze wyższy poziom grillowania. Z kolei, jeżeli chodzi o mycie zewnętrznych elementów grilla gazowego, to wystarczy zastosować domowe środki czystości – spray do czyszczenia kuchenki gazowej, płyn do naczyń i ścierka.
Zabezpieczenie grilla gazowego
Zakup grilla gazowego można śmiało określić mianem inwestycji, która zwraca się w postaci ekonomicznego i komfortowego użytkowania. Taki sprzęt wymaga również odpowiedniej pielęgnacji, dzięki której jego żywotność zostanie znacząco przedłużona. Największym ryzykiem dla grilla gazowego jest pojawianie się korozji. Aby jej uniknąć, po zakończeniu czyszczenia warto zabezpieczyć jego powierzchnię olejem spożywczym. Taki olej stworzy również nieprzywieralną warstwę, która z pewnością przyda się podczas kolejnego grillowania. Po zakończonym sezonie, grill powinien znaleźć się pod dedykowanym pokrowcem, który skutecznie ochroni go przed szkodliwym działaniem zmiennych warunków atmosferycznych.
Konserwacja i przegląd
Oprócz standardowego czyszczenia, zaleca się również dokonywanie przynajmniej raz w roku, generalnego przeglądu połączonego z konserwacją. W pierwszej kolejności powinniśmy dokładnie sprawdzić czy na powierzchni palników i aromatyzerów nie pojawiła się rdza. Jest to całkowicie normalne zjawisko w przypadku tych elementów, jednak po jego zauważeniu, należy je niezwłocznie wymienić na nowe. Żywotność zarówno palników, jak i aromatyzerów w dużej mierze zależy od zastosowanych materiałów. Podczas przeglądu warto także sprawdzić szczelność przewodu gazowego, który powinien być wymieniany co 5 lat.
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.